Modecom FreePC je računalo u sticku [kratki osvrt]

Otkako je prošle godine Intel predstavio Compute Stick, još nekoliko proizvođača predstavilo je vrlo slična vlastita rješenja. Jedan od njih je i Modecom, poljski proizvođač računalne periferije i gadgeta koji je predstavio računalo pod nazivom Modecom FreePC. Radi se o računalu malih dimenzija, koje će bez problema stati u svaki džep, a kojeg pokreće hardver viđen u Windows tabletima.

modecom freepc

Modecom FreePC je mini računalo pokretano 32-bitnom verzijom Windowsa 10 Home. Bazirano je na četverojezgrenom Intelovom Atom Z3735F procesoru sa 2 GB DDR3L memorije. 32 GB eMMC prostora za pohranu proširivo je microSD memorijskim karticama kapaciteta do 128 GB. Dimenzijama 99.6 x 37.6 x 9.6mm debljine je poput kemijske olovke, te nešto kraći od nje. Za bežično povezivanje računalo ima ugrađen Broadcomov 802.11n WiFi adapter te Bluetooth 4.0, a od priključaka sadrži jedan USB-A konektor, te dva microUSB konektora od kojih se jedan koristi samo za napajanje uređaja, dok drugi podržava OTG. Modecom FreePC dolazi sa predinstaliranom probnom verzijom Officea 365 koja traje 30 dana. Drugog (bloatware) softvera nema. U pakiranju se nalazi FreePC, AC adapter (5V/2A, sa microUSB priključkom), produžni HDMI kabel dužine 20-ak cm (koristan kada zbog dimenzija FreePC ne možete priključiti direktno u TV ili monitor), USB OTG kabel te krake upute za korištenje.

Kućište

modecom freepc side

S lijeve strane se nalaze otvori za hlađenje, microUSB OTG priključak i čitač microSD kartica. S desne strane je tipka za uključenje, također otvori za hlađenje, microUSB priključak za napajanje i klasični USB-A priključak. S gornje strane uređaja nalazi se samo plava LED dioda. Također, s prednje strane je i HDMI konektor. Budući da sve potrebno dolazi u pakiranju, priključenje Modecom FreePC-a je brzo i jednostavno. Nakon nekoliko uobičajenih koraka, predinstalirani Windowsi bili su spremni za rad.

Performanse

modecom-freepc-desktop

Nakon završene predinstalacije, na eMMC memoriji je ostalo nešto više od 20 GB slobodnog prostora za pohranu. Podizanje Windowsa je poprilično brzo i traje 20-ak sekundi, što je usporedivo sa desktop računalom sa tvrdim diskom.

FreePC_CPU-Z  freepc_cpu-z  freepc_cpu-z  freepc_cpu-z  freepc_cpu-z  freepc_hwinfo

Intelov četverojezgreni SoC Atom Z3735F Bay Trail generacije radi na taktu od 1.33 GHz, odnosno 1.83 GHz u burst načinu rada. 2 GB DDR3L memorije radi na taktu od 667 MHz, a grafika na 620 MHz. Ugrađeni hardver je sasvim dovoljan za glatku reprodukciju čak i 4K videa u 60 FPS, no tada nisu mogući nikakvi pozadinski procesi. Već i osvježavanje jednostavne web stranice rezultirat će trzanjem videa.

FreePC_hdtune  freepc_crystaldiskmark

Performase eMMC memorije usporedive su sa klasičnim tvrdim diskovima, uz nešto veće brzine čitanja, što donosi sasvim solidnu brzinu podizanja sustava i pokretanja programa. USB portovi imaju dovoljno snage za pokretanje vanjskog USB tvrdog diska.

modecom-freepc-furmark

Temperature se kreću do približno 60 °C prilikom manje zahtijevnog rada, do 89 °C kod težih operacija (poput reprodukcije 4K videa) kada  počinje throttling. S obzirom na pasivno hlađenje, ovo je očekivano.

Zaključak

U usporedbi sa stolnim ili prijenosnim računalom, Modecom FreePC ima relativno skromne performanse. Ipak, sasvim je dovoljan za uredski rad, prezentacije, kao internet kiosk ili media centar. Vrlo lako možete bilo koji monitor, TV ili projektor sa HDMI ulazom pretvoriti u računalo. Naravno, bilo kakvo igranje zaboravite. Cijenom od 719 kn gotovo je dvostruko skuplji od usporedivih Android uređaja, no zbog pravih Windowsa i Officea mogao bi biti izbor korisnika koji trebaju računalo za povremeni uredski rad, rad na putovanjima, u hotelu ili za prezentacije. Praktički, za cijenu licence Windowsa u ovom slučaju dobijete pravo PC računalo.

Ustupio: Mikronis d.o.o.

O Ivan Matačić

Urednik sam portala Petvolta.com. Profesionalno se bavim računalima i IT opremom općenito, a elektronika mi je hobi, ali i struka. Nadam se da će čitatelji naučiti nešto novo, korisno i zabavno, a ako se, kao i ja, zaljube u elektroniku, cilj ovog projekta bit će ispunjen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.