Razlika između mPCIe i mSATA sučelja

Uzmete li u ruke mPCIe i mSATA kartice, teško ćete primijetiti razliku među njima. Iako dijele identičan konektor i dimenzije kartica, razlika između mPCIe i mSATA sučelja ipak postoji. Radi se o dva različita standarda, namijenjena karticama različitih namjena. Obje kartice služe proširenju mogućnosti sustava, najčeše prijenosnih i embedded računala. Ipak, mPCIe sučelje koristi isti protokol kao PCI Express sučelje kod stolnih računala, dok mSATA koristi SATA sučelje identično kao kod tvrdih diskova i SSD-ova. Za bolje razumijevanje, podsjetimo se što je PCI Express, a što SATA sučelje.

PCI Express sučelje koristi se kod stolnih računala i servera, a za razliku od svog predhodnika, PCI sučelja, koristi manji broj pinova na konektoru i serijsku komunikaciju, te brži prijenos podataka. Svaka serijska veza sastoji se od full-duplex para poznatog kao lane. PCI Express podržava do 32 lanea. SATA sučelje služi povezivanju uređaja za pohranu podataka, poput tvrdih diskova, SSD-a ili optičkih i backup uređaja. Za razliku od predhodnika, PATA sučelja, koristi serijsku komunikaciju, manje pinova u konektoru, veću brzinu te poboljšan set instrukcija.

mPCIe

Mini PCI-Express, odnosno mPCIe, izveden je iz PCI Express sučelja. Fizički je znatno manji, a kartice dolaze u punoj veličini (full-size) dimenzija 30x50,95 mm ili kao pola veličine (half-size) dimenzija 30x26,8 mm. mPCIe sučelje najčešće susrećemo u prijenosnim i industrijskim računalima, te single-board računalima poput Intelovog Galilea. Najčešće služi za kartice za bežična povezivanja poput WiFi-ja, Bluetootha, GPS-a ili 3G/4G-a. Za razliku od PCI Expressa, koristi samo jedan lane, a uključuje i podršku za USB 2.0, te posebne pinove za SIM karicu za 3G/4G povezivanje.

mSATA

mSATA sučelje predstavio je 2009. godine SATA-IO konzorcij. Izvedeno je iz SATA sučelja i kao i mPCIe, mSATA sučelje namijenjeno je minijaturnim računalima koja imaju potrebu za SSD-ima fizički manjim od standardnih. Iako koristi isti konektor kao i mPCIe, ova dva standarda međusobno nisu kompatibilna. Podatkovni signali (TX±/RX± SATA, PETn0 PETp0 PERn0 PERp0 PCI Express) kod mSATA sučelja su povezani na SATA host kontroler, a kod mPCIe sučelja na PCI Express kontroler.

mPCIe i mSATA kompatibilnost

Identičan konektor i dimezije kartica imaju prednosti i za proizvođače i za korisnike. Ipak, mogu biti i zbunjujući, jer nisu međusobno kompatibilni. mSATA kartica neće raditi u mPCIe utoru i obrnuto. Na računalima su utori najčešće označeni kao mSATA ili mPCIe, dok ponekad mPCIe utor može imati samo oznaku npr. WiFi ili WWAN. Drugi način razlikovanja je u veličini kartice koja se može ugraditi u slot. mPCIe često podržava samo half-size kartice, dok su mSATA kartice najčešće full-size. Podržava li slot oba sučelja, označen je kao mPCIe/mSATA.

NXP Semiconductors u ponudi ima CBTL02042A, multipleksor između PCI Express i SATA sučelja koji raspoznaje je li u utor umetnuta mPCIe ili mSATA kartica. Raspoznavanje se temelji na pinu 43 na konektoru, koji je u logičkoj nuli ako je ugrađena mPCIe kartica, odnosno logičkoj jedinici ako je ugrađena mSATA kartica. Na taj način podatkovne signala preklapa između PCI i SATA kontrolera.

mpcie i msata

mPCIe kartice za pohranu podataka

Imate li potrebu za pohranom podataka, a računalo posjeduje samo mPCIe sučelje, možete koristiti SSD sa mPCIe sučeljem. Ovakve kartice su rijetke, a ponekad zahtijevaju i poseban driver.

O Ivan Matačić

Urednik sam portala Petvolta.com. Profesionalno se bavim računalima i IT opremom općenito, a elektronika mi je hobi, ali i struka. Nadam se da će čitatelji naučiti nešto novo, korisno i zabavno, a ako se, kao i ja, zaljube u elektroniku, cilj ovog projekta bit će ispunjen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.