Alat za elektroničare

Bez alata nema zanata stara je i dobro poznata izreka koja vrijedi i ako se bavite elektronikom. Adekvatan alat će vam olakšati posao, a bez njega mnogo stvari nećete niti moći napraviti. Što vam sve treba i kako odabrati pravi alat za elektroničare saznajte u ovom tekstu.

Ručni alat

Njega ćete najčešće koristiti. Dobar dio već možda imate doma, kao recimo odvijače ili kombinirana kliješta (kombinirke). Dobar i kvalitetan alat je skup ali trajan (ako ga čuvate). Jeftin je često lošije kvalitete, no poslužit će jer nećete raditi ništa teško s njim. Set odvijača možete kupiti već za 40 kn. U takvom setu ćete dobiti ručku i tridesetak pa i više vrhova (bitova) raznih oblika i veličina. Oni će vam biti korisni kod rastavljanja mnogih uređaja. S vremenom ćete primijetiti koje vrhove najčešće koristite pa možete kupiti pojedinačno takve odvijače bolje kvalitete. U većini slučajeva trebat će vam veći i manji križni i ravni odvijač i njih kupite kvalitetne, jer su lošiji od mekanog materijala i vrhovi puknu ili se potroše s vremenom (pogotovo ako vam koji put odvijač preskoči). Torx, hex, zvjezdaste, trokutaste i slične odvijače ćete rjeđe koristiti pa će i ovi jeftiniji poslužiti.

set odvijača

Klasične kombinirke će vam vjerojatno biti prevelike i nezgrapne za rad sa sitnim komponentama, pa preporučam da nabavite set malih kliješta. Cijena je od 50 kn na dalje za set od 3 do 5 komada. Takav set se najčešće sastoji od ravnih kliješta (gore lijevo na slici), sjekačih kliješta (gore sredina), okruglih kliješta (gore desno i dolje lijevo), savinutih okruglih kliješta (dolje sredina) i okomitih sjekačih kliješta (dolje desno). Sjekača, ravna i okrugla kliješta će vam najčešće trebati, pa bi bilo dobro da ih vaš set ima. Koristite ih za rezanje žica i kabela, nožica na komponentama, izvlačenja komponenata i sl. Neka sjekača kliješta imaju označeno koliki promjer žice i kojeg materijala možete s njima rezati. Pridržavajte se te upute i nemojte rezati deblju žicu (ili čavle), jer će vam kliješta dobiti zube.

set kliješta

Kliješta za skidanje izolacije će dobro doći kad radite sa tanjim i licnastim vodičima, jer je njih lako oštetiti ako izolaciju skidate nožem ili skalpelom. Možete ih kupiti već za 30 kn. Na njima je označeno koju debljinu žice trebate staviti u koji dio kliješta kako biste skinuli izolaciju. Na vrhu je obično dio za rezanje.

kliješta za sklidanje izolacije

Dobro će vam doći i pinceta, skalpel, obične škare i škare za lim. Zgodna stvarčica je i pomagač za lemljenje. To je zapravo nekoliko štapića raznih oblika. Koristite ih za pridržavanje komponenata prilikom lemljenja, namještanja, skidanje viška tinola ili oksidiranog sloja i slično.

pomagač za lemljenje

Pribor za lemljenje

Najosnovniji alat za lemljenje je svakako lemilica. Za lemljenje elektroničkih komponenata lemilica bi trebala imati oko 15-25W snage. No jača od 40W je prejaka i postoji opasnost da oštetite komponente koje lemite. Cijene jeftinijih lemilica su od oko 50 do 150 kn. Kod kupnje obratite pažnju na kvalitetu izrade ručke i na dostupnost zamjenskih vrhova. Ručka na lošijim modelima se jako grije, ponekad čak toliko da je nakon duljeg rada ne možete držati u ruci. Puno bolji izbor su brand name lemilice, a one koštaju od oko 180 kn na više a kod nas su najpoznatije (i najdostupnije) marke Weller i Ersa.

lemilica

Svakako nabavite i stalak za lemilicu ako ga niste dobili s lemilicom. Cijena je već od 30 kn. Praktično je da stalak ima mjesto za žičanu vunu ili vlažnu spužvicu za čišćenje vrha lemilice. Trebat će vam još i tinol odnosno žica za lemljenje. Za hobi lemljenje najpraktičniji je običan tinol koji se sastoji od 60% kositra i 40% olova. Ima oznaku 60/40 a ponekad i samo 60%. Nemojte uzeti deblji od 1mm, jer će vam biti teško raditi s njim. Preporučam onaj debljine 0,7 mm ili 0,8 mm jer ga je najlakše dozirati. Cijena za 250g je oko 100 kn, ali ta količina će vam trajati godinama.

tinol

Praktično je nabaviti i pumpicu za odlemljivanje. Korisna je kada treba te maknuti višak tinola kad odlemljujete neku komponentu.

pumpica za odlemljivanje

Još jedna korisna sitnica je stalak za lemljenje. Pomoći će vam kad lemite kabele, konektore i slične male stvari koje se brzo ugriju. Preporučam kupiti stalak koji ima i povećalo. Cijena je od 50 kn na dalje.

stalak za lemljenje

Ostalo

Bit će vam lakše raditi ako mjesto na kojem radite ima dobro osvjetljenje. Preporučio bih LED rasvjetu. Jaka je, usmjerena, a jeftina. Imate li već nekakvu stolnu lampu, velika je vjerojatnost da ćete pronaći LED žarulju koja joj odgovara. Trebat će vam i multimetar. Za početak je svaki dobar, a kako ga odabrati saznajte jednom od sljedećih članaka.

O Ivan Matačić

Urednik sam portala Petvolta.com. Profesionalno se bavim računalima i IT opremom općenito, a elektronika mi je hobi, ali i struka. Nadam se da će čitatelji naučiti nešto novo, korisno i zabavno, a ako se, kao i ja, zaljube u elektroniku, cilj ovog projekta bit će ispunjen.

Jedan komentar

  1. Prvo zelim da kazem da je ova stranica veoma korisna i u svakom smislu pozitivna,zelio bih da vam se zahvalim na tome sto odvajate svoje vrijeme i djelite vase znanje i molio bih vas da mi napisete na koje bi jos stvari trebao obratiti paznju kada kupujem lemilicu(osim drske i vrhova).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.