Početna stranica > Novosti > Printoo - Arduino kompatibilna savitljiva platforma

Printoo - Arduino kompatibilna savitljiva platforma

Samo tri dana nakon objave kampanje na Kickstarteru, Printoo je prikupio traženih 20.000 američkih dolara za pokretanje projekta. Radi se o platformi otvorenog koda kompatibilnoj s popularnom Arduino platformom, no ono što je čini zanimljivom njezin je dizajn. Printoo je vrlo lagan, tanak i savitljiv. Debljina pločice iznosi samo 500 mikrona, a izrađena je pomoću Conductive Inkjet tehnologije. U prvoj fazi se na plastični film pomoću inkjet pisača nanosi katalitička tinta koja se zatim tretira UV svjetlom. Slijedi druga faza u kojoj se pločica uranja u kupku za pozlatu u kojoj se na tintu taloži tanak sloj bakra koji čini vodove. Takva pločica ima identična svojstva kao i standardna tiskana pločica, te omogućava i lemljenje komponenti.

Printoo core

Osnovni modul dimenzija je 35 x 35 mm, a debljina mu je nešto ispod 2 mm. Pokreće ga Atmel ATmega328 mikrokontroler dok se programiranje vrši iz Arduino razvojnog okruženja. Trenutno je dostupno 16 različitih proširenja poput LED trake, drajvera DC motora, Bluetooth 4.0 modula, kapacitivnh tipki, LED matrice i akcelerometra. Dostupne su i dvije baterije napona 1.5V i kapaciteta 20 mAh i debljine 500 mikrona, odnosno 90 mAh i debljine 700 mikrona.

Portugalski Ynvisible će Printoo nuditi u 6 različitih paketa ovisno o uključenim proširenjima. Budući da je uspjeh kampanje neupitan, prve isporuke očekujemo u rujnu ove godine.

 

O Ivan Matačić

Urednik sam portala Petvolta.com. Profesionalno se bavim računalima i IT opremom općenito, a elektronika mi je hobi, ali i struka. Nadam se da će čitatelji naučiti nešto novo, korisno i zabavno, a ako se, kao i ja, zaljube u elektroniku, cilj ovog projekta bit će ispunjen.

Pogledaj i ovo

mobilisis arduino contest 2016

Mobilisis Arduino Contest 2016

Znaš programirati Arduino? Misliš da ga dobro poznaješ? Prijavi se na Mobilisis Arduino Contest 2016, ali …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.