Open source USB osciloskop iz LabNationa

SmartScope je rezultat uspješnje kampanje koja je početkom prošle godine započela na Kickstarteru. Radi se o prvom open source osciloskopu koji se povezuje putem USB sučelja, a podržan je na praktički svim današnjim platformama: Windowsima, Linuxu, OS X-u, Androidu i iOS-u. Osim funkcije dvokanalnog osciloskopa, SmartScope sadrži i logički analizator te funkcijski generator. Smješten je u aluminijsko kućište dimenzija 110 x 64 x 24 mm, mase 158 grama, a napaja se iz USB porta.

Open source USB osciloskop iz LabNationa

Osciloskop je dvokanalni, sa uzorkovanjem od 100 Msample/s, frekvencijskog raspona 30 MHz, maksimalnog napona signala do ±35V sa 1 MΩ / 10pF impedancijom. Rezolucija je 8-bitna, a najveća rezolucija signala je 2.5mV. Upravljanje je u potpunosti softversko, putem aplikacije kojom se upravlja mišem i tipkovnicom, odnosno dodirom kad se koriste uređaji s ekranom osjetljivim na dodir.

8-kanalni logički analizator podržava logičke razine od 3.3V i 5V. SmartScope aplikacija ima ugrađen dekoder za I2C, UART i SPI protokole, a moguće je dodati i nove. Jednokanalni analogni fukncijski generator ima uzorkovanje od 50 Msample/s i generira proizvoljni (arbitary) signal napona do 3.3V. Generator digitalnog signala je četverokanalni s uzorkovanjem od 100 Msample/s, te generira naponske razine od 3.3V ili 5V.

Aplikacija za upravljanje SmartScopeom dostupna je na službenim web stranicama, dok se Android aplikacija može skinuti i sa Google Playa. Podržani su Windowsi 7 i noviji, te Linux distribucije Ubuntu i Debian. Za korištenje na Apple iOS-u potrebno je napraviti Jailbreak.

SmartScope je dostupan po cijeni od 229€, a dolazi u kompletu sa 2 analogne osciloskop probe, kabelom s probama za logički analizator i mini USB kabelom. Zbog povoljne cijene zanimljiv je hobistima i entuzijastima pri izradi i otklanjanu pogrešaka u Arduino ili IoT sklopovima.

O Ivan Matačić

Urednik sam portala Petvolta.com. Profesionalno se bavim računalima i IT opremom općenito, a elektronika mi je hobi, ali i struka. Nadam se da će čitatelji naučiti nešto novo, korisno i zabavno, a ako se, kao i ja, zaljube u elektroniku, cilj ovog projekta bit će ispunjen.

Pogledaj i ovo

mobilisis arduino contest 2016

Mobilisis Arduino Contest 2016

Znaš programirati Arduino? Misliš da ga dobro poznaješ? Prijavi se na Mobilisis Arduino Contest 2016, ali …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.