CHIP je računalo za 60 kn

Iako kampanja na Kickstarteru traje još 29 dana, već je skupila više od 130.000 dolara od traženih 50.000, pa sa sigurnošću možemo reći da će krajem godine Raspberry Pi dobiti dostojnog konkurenta. Radi se o CHIP-u, računalu koje će se prodavati po cijeni od 9 američkih dolara, smještenom na pločicu veličine 40 x 60mm (što je manje i od Arduino Una). Pogoni ga Allwinner A13 SoC takta 1GHz baziran na ARM Cortex-A8 procesoru sa Mali400 grafikom, 512MB DDR3 RAM memorije i 4GB NAND Flash memorije za pohranu. Od periferije ima Realtekov 2-u-1 čip koji u sebi objedinjuje Bluetooth 4.0 i WiFi b/g/n standarda. Od fizičkih priključaka, tu su micro USB sa podrškom za OTG, jedan klasičan USB host port, te kompozitni izlaz sa spajanje s monitorom. VGA i HDMI priključci dostupni su preko adaptera. Sadrži i sklop za punjenje LiPo ili NiCd baterije za jednostavnu izradu prijenosnih uređaja.

pocketCHIP

Paralelno će se pojaviti i PocketCHIP, odnosno CHIP sa 4.3" ekranom osjetljivim na dodir rezolucije 470x272 piksela, QWERTY tipkovnicom i baterijom od 3Ah dostatnom za 5 sati rada. Njegova cijena je 49 USD.

CHIP dolazi sa Linuxom baziranim na Debianu sa mnoštvom predinstaliranih aplikacija.

Prve isporuke CHIP-a se očekuju u prosincu ove godine i to samo ako sudjelujete u kampanji. Svi ostali moći će ga kupiti u svibnju 2016. godine.

O Ivan Matačić

Urednik sam portala Petvolta.com. Profesionalno se bavim računalima i IT opremom općenito, a elektronika mi je hobi, ali i struka. Nadam se da će čitatelji naučiti nešto novo, korisno i zabavno, a ako se, kao i ja, zaljube u elektroniku, cilj ovog projekta bit će ispunjen.

Pogledaj i ovo

mobilisis arduino contest 2016

Mobilisis Arduino Contest 2016

Znaš programirati Arduino? Misliš da ga dobro poznaješ? Prijavi se na Mobilisis Arduino Contest 2016, ali …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.