Zvuk dial-up modema

Ako ste se spajali na Internet prije 2000. godine (a možda i nakon) vjerojatno se sjećate specifičnog zvuka dial-up modema. Iako je zvuk dobro poznat, mnogi ne znaju njegovo značenje. No što on zapravo znači?

Taj specifičan zvuk naziva se handshake. Pomoću njega modem u vašem računalu (lokalni) i onaj u telefonskoj centrali (udaljeni) razgovaraju. Oni pokušavaju pronaći zajednički jezik, odnosno standard na kojem će komunicirati te testiraju telefonsku liniju kako bi odredili brzinu prijenosa podataka.

Na donjoj slici je spektrogram handshake signala. Pojedini dijelovi su označeni i ukratko objašnjeni. Zanima li vas spektrogram signala, možete ga vidjeti ovdje.

dial up modem infografika

Prvi zvuk koji čujemo je dial tone, isti onaj zbuk koji čujemo kad dignemo telefonsku slušalicu. On modemu govori da je spojen na telefonsku liniju i da je linija slobodna. Doduše, u Hrvatskoj ga nema, no spominjem ga zato što je na slici. Slijedi DTMF signal (Dual-Tone Multi-Frequency ), isti onaj koji čujemo kad na telefonu (bilo fiksnom ili mobilnom) tipkamo brojeve. Onaj stariji tip telefona sa brojčanikom na okretanje radi malo drugačije, no o njemu neki drugi put. Nakon DTMF signala udaljeni modem odgovara kratkim tonom koji lokalni modem prepoznaje. Slijedi kratka razmjena binarnih podataka i modemi se prebacuju iz telefonskog u podatkovni način rada. Ovaj dio se još naziva i V.8 bis transakcija.

Modemi sada trebaju riješiti problem potiskivanja jeke. Naime, kad pričamo na telefon obično dok jedna strana priča, druga sluša. Temeljem te činjenice, telefonska centrala privremeno stiša dolazni zvuk osobi koja priča, kako ne bi čula samu sebe u telefonskoj slušalici. No modemi rade u full-duplexu, što znači da istovremeno primaju i odašilju podatke (slučaju i pričaju). Stoga udaljeni modem posebnim signalom gasi funkciju potiskivanja jeke na telefonskoj liniji.

Sada će modemi razmijeniti "popis" modulacija koje poznaju i pronaći neku koju oba znaju kako bi mogli komunicirati. Zatim će ispitati liniju tonovima različitih frekvencija i izmjeriti koliko linija guši signal. Rezultate testa će razmijeniti kako bi se dogovorili oko zadovoljavajuće brzine.

Sada će modemi razmijeniti kodirane podatke. Podatke kodiraju posebnom formulom kako bi se uvjerili da je prijenos u redu. Nakon razmjenjuju seriju binarnih jedinica te podešavaju filtere kako bi primili signal u što boljem obliku. Kratko nakon toga zvučnik na modemu će se ugasiti i bit ćete spojeni na Internet.

Izvor: Windytan.com

O Ivan Matačić

Urednik sam portala Petvolta.com. Profesionalno se bavim računalima i IT opremom općenito, a elektronika mi je hobi, ali i struka. Nadam se da će čitatelji naučiti nešto novo, korisno i zabavno, a ako se, kao i ja, zaljube u elektroniku, cilj ovog projekta bit će ispunjen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.