Zujanje mobitela

Sigurno vam je poznato kako mobitel za vrijeme poziva ili primanja/odašiljanja poruke može uzrokovati glasno zujanje iz zvučnika ako ga držite u blizini radija ili nekog drugog audio uređaja. Pogledajmo izbliza signal i saznajmo govori li nam on išta o dolaznom pozivu.

Posjetimo se kako radi GSM mreža. Određeni repetitor je zadužen za uspostavu svih poziva u području za koje je zadužen. No dodijeljeni frekvencijski pojas je dosta malen. Kako nekoliko mobitela može kontaktirati s repetitorom na istoj frekvenciji, svakom se mobitelu dodjeljuje mali vremenski okvir unutar kojega može odašiljati. Tako će mobitel odašiljati samo u dodijeljenom vremenskom okviru, dok će ostatak vremena čekati na red i neće odašiljati. Ovakva komunikacija se naziva TDMA (Time-Division Multiple Access).

Na jednoj frekvenciji može odašiljati najviše 8 mobitela. Njihov vremenski okvir unutar kojega odašilju zove se TDMA okvir. Jedan mobitel može odašiljati samo jednom po TDMA okviru koji traje 0,004615 sekundi. To znači da mobitel odašilje u intervalima po 0,000576875 sekundi (jedna osmina TDMA okvira).

Valni oblik zujanja vidimo na donjoj slici. Prikazan je porast napona u zvučničkom kabelu.

aaltoja2

Izgleda kao da je napon prisutan kratkim momentima. Iz fizike u srednjoj školi ćete se prisjetiti da radio odašiljač proizvodi oscilacije u elektromagnetskom polju, koje pak induciraju (stvaraju) napon u vodiču. Za pretpostaviti je da su ovi naponski šiljci period u kojem mobitel odašilje signal prema repetitoru. Kada ovaj valni oblik postavimo na TDMA okvir, dobit ćemo sljedeće:

aaltoja3

No zašto čujemo zujanje u zvučniku? Audio pojačalo prima elektromagnetsku energiju signala koji odašilje mobitel, jer se kabeli i veze unutar pojačala ponašaju kao antena. Signal se miješa sa signalom koji prima pojačalo, te se u konačnici prenosi na zvučnik. Noviji standardi GSM-a bazirani su na WCDMA tehnologiji i ovo zujanje je rjeđe. Ipak, doslovno možete čuti ako vam se mobitel prebaci na 2G signal.

Izvor: Windytan.com

O Ivan Matačić

Urednik sam portala Petvolta.com. Profesionalno se bavim računalima i IT opremom općenito, a elektronika mi je hobi, ali i struka. Nadam se da će čitatelji naučiti nešto novo, korisno i zabavno, a ako se, kao i ja, zaljube u elektroniku, cilj ovog projekta bit će ispunjen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.