MCP73811 - integirani punjač Li-Ion i Li-Poly baterija

Današnje litij ionske baterije nude velik kapacitet i pristupačnu cijenu, a kako dolaze u raznim oblicima, idealne su za primjenu u hobi projektima. Želite li izraditi punjač za njih, preporučam MCP73811, integirani punjač Li-Ion i Li-Poly baterija. Jedan je od najkompaktnijih na tržištu.

MCP73811 nalazi se u 5 pinskom SOT-23 kućištu. Napon napajanja VDD je od 3,75V do 6V tako da se može napajati direktno iz USB porta ili punjača smartphona. Ugrađeni algoritam za punjenje Li-ion i Li-polimer baterija osigurava optimalan kapacitet i kratko vrijeme punjenja. Napon je fiksnih 4,2V sa tolerancijom 1% dok se struja punjenja po izboru može podesiti na 85 mA (za napajanje iz USB portova male snage) ili na 450 mA ako se MCP73811 napaja iz USB portova veće snage. Odabir se vrši preko pina PROG (5. pin). Ako je PROG u logički niskom stanju, bateriju će puniti strujom od 85 mA, a ako je u logički visokom stanju strujom od 450 mA.

MCP73811

Osnovni spoj nalazi se na gornjoj shemi. Od vanjskih komponenti potreban je samo kondenzator od 1 uF koji se spaja između 3. pina, VBAT i mase, tj. paralelno bateriji. CE (pin 1) je Charge Enable, odnosno omogućava punjenja ako je u logički visokom stanju ili prekida punjenje ako je u logički niskom stanju. VSS pin se spaja na masu.

Detaljan opis i datasheet možete pronaći ovdje.

O Ivan Matačić

Urednik sam portala Petvolta.com. Profesionalno se bavim računalima i IT opremom općenito, a elektronika mi je hobi, ali i struka. Nadam se da će čitatelji naučiti nešto novo, korisno i zabavno, a ako se, kao i ja, zaljube u elektroniku, cilj ovog projekta bit će ispunjen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.