LTC1799 - jednostavan oscilator

Želite li izraditi jednostavan generator pravokutnog signala promjenjive frekvencije, zaboravite na timer 555, jer oscilator možete i jednostavnije napraviti. Potreban vam je samo Linearov oscilator LTC1799 i jedan otpornik. I to je sve.

LTC1799 je smješten u minijaturno SOT-23 kućište, dimenzija oko 3x3mm. Generira pravokutni signal frekvencije od 1kHz do 33MHz, uz toleranciju ispod 1.5% (za područje od 5kHz do 20MHz uz okolnu temperaturu od 25°C). Napanje je jednostruko, napona od 2.7V do 5.5V uz tipičnu potrošnju od 1mA. Zbog visoke temperaturne stabilnosti, idealan je za aplikacije koje zahtijevaju točnu frekvenciju, poput generatora signala.

LTC1799

Na gornjoj slici vidimo tipičnu shemu spajanja. Frekvencija osciliranja se podešava otpornikom RSET koji može imati vrijednost od 3kΩ do 1MΩ a koji se spaja između napajanja i 3. pina. Kondenzator između V+ i GND služi za filtriranje napona napajanja i nije obavezan, ali je preporučljiv. Izlaz je na 5. pinu, 4. pin je tzv. djelitelj koji može biti u 3 stanja, a služi za dijeljenje frekvencije osciliranja faktorom 1, 10 i 100 i to na sljedeći način:

  • Nisko stanje (GND) - 100kHz do 33MHz - faktor 1
  • Stanje visoke impedancije (otvoreno) - 10kHz do 3.3MHz - faktor 10
  • Visoko stanje (V+) - 1kHz do 330kHz - faktor 100

Frekvencija osciliranja računa se po sljedećoj formuli (pri čemu je N faktor podjele):

Datasheet možete pronaći ovdje.

Za više frekvencije, od 17 do 170MHz Linear u ponudi ima pin kompatibilan LTC6905.

O Ivan Matačić

Urednik sam portala Petvolta.com. Profesionalno se bavim računalima i IT opremom općenito, a elektronika mi je hobi, ali i struka. Nadam se da će čitatelji naučiti nešto novo, korisno i zabavno, a ako se, kao i ja, zaljube u elektroniku, cilj ovog projekta bit će ispunjen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.