ICL7660 - naponski pretvarač

Kod uređaja koji se napajaju jednostrukim izvorom napona (posebno baterijskim) često nije jednostavno dobiti negativni napon za napajanje primjerice operacijskog pojačala. Mala struja koju takva pojačala traže čine neisplativim izradu dvostrukog izvora napajanja, te bespotrebno kompliciraju i poskupljuju finalni proizvod. Imate li potrebu za izvorom negativnog napona male struje, najlakše ćete ga izvesti pomoću Intersilovog naponskog pretvarača ICL7660.

ICL7660ICL7660 je monolitni CMOS naponski pretvarač koji pozitivni ulazni napon pretvara u negativni izlazni napon iste vrijednosti. Ulazni napon može biti u rasponu od 1.5V do 10V za ICL7660, odnosno od 1.5V do 12V za ICL7660A. Najveća izlazna struja koju može dati je 45mA. Za rad su mu potrebna samo dva elektrolitska kondenzatora od 10μF, prema shemi na slici. Pri radu s naponima ispod 3.5V pin 6 može biti spojen na masu kako bi poboljšao rad pretvarača. Za napone iznad 3.5V treba ostati u stanju visoke impedancije. Spajanjem kondenzatora od 100pF između pina 7 i pozitivnog napona napajanja (V+) moguće je sniziti frekvenciju osciliranja sa 10kHz na 1kHz (za faktor 10). Ipak, tada je i kapacitet kondenzatora C1 i C2 potrebno povećati za isti faktor, odnosno sa 10μF na 100μF.

U datasheetu se može pronaći još nekoliko zanimljivih spojeva. ICL7660 možete spojiti u kaskadu i tako dobiti negativan izlazni napon n puta veće vrijednosti ili ga spojiti u paralelu da biste dobili veću izlaznu struju. Osim negativnog, moguće je dobiti i dvostruki pozitivni izlazni napon (umanjen za pad napona na diodama).

Za kraj nekoliko napomena. Nemojte prekoračiti napon napajanja, jer ICL7660 nema ugrađenu zaštitu. Koristite li elektrolitske kondenzatore, ne zaboravite na polaritet. Također, minus pol C2 kondenzatora ide na pin 5, dok se plus pol spaja na masu. Izlaz, pin 5, nemojte spajati na napon veći od mase.

ICL7660 dostupan je u 8-pinskim PDIP i SOIC kućištima. Cijena mu je između 7 i 8 kn.

O Ivan Matačić

Urednik sam portala Petvolta.com. Profesionalno se bavim računalima i IT opremom općenito, a elektronika mi je hobi, ali i struka. Nadam se da će čitatelji naučiti nešto novo, korisno i zabavno, a ako se, kao i ja, zaljube u elektroniku, cilj ovog projekta bit će ispunjen.

2 komentara

 1. Dragutin Frajlić

  Poštovani gosp. Matačić
  Molim Vas za dobrotu da mi javite, može li se kod Vas kupiti ICL7660. Kako na komercijalnom tržištu nije moguće naći odgovarajući punjač, želim izraditi jedan punjač za Li-on baterije a za potrebe ručne vatrogasne radio postaje.
  Ukoliko ste mi u mogućnosti isporučiti jedan ICL 7660 , molim Vas da da mi pošaljete predračun ili isti pošaljete putem pouzeća.

  Zahvaljujem Vam se unaprijed i srdačno Vas pozdravljam.
  Dragutin

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.