Napajanje za eksperimentalnu pločicu

Koristite li eksperimentalnu pločicu, tzv. breadboard, zasigurno vam je poznato kako napajanje ponekad nije jednostavno spojiti. Zato je tu naš ovomjesečni gadget, napajanje za eksperimentalnu pločicu. Radi se o pločici koja je dizajnirana da točno odgovara širini eksperimentalne pločice i da pinovi za napajanje sjednu na linije za napajanje na pločici.

napajanje-za-eksperimentalnu-plocicu

Ulazni napon 6.5V - 12V se dovodi na DC konektor dimenzija 5.5x2.1mm (poznat sa Arduino Uno pločice) ili preko USB konektora. Izlazni napon može biti 5V ili 3.3V i odabire se pomoću kratkospojnika (jumpera) na pločici. Izlazni naponi su dovedeni i na konektor u sredini pločice. Najveća dopuštena izlazna struja je 700mA, što je sasvim dovoljno za većinu mikrokontrolerskih aplikacija. Treba napomenuti da za napajanje preko USB-a treba koristiti 5V. Naime, kad se pločica napaja preko USB-a, ulazni napon ne ide na naponski regulator, već je spojen direktno na izlaz.

napajanje-za-eksperimentalnu-plocicu

Napajanje dolazi zalemljeno i spremno za rad. Jedinu zamjerku upućujemo USB konektoru; voljeli bismo da je microUSB kako bi bilo lakše priključiti punjač od mobitela koji je idealan za napajanje ove pločice.

Naruči napajanje za eksperimentalnu pločicu

 

O Ivan Matačić

Urednik sam portala Petvolta.com. Profesionalno se bavim računalima i IT opremom općenito, a elektronika mi je hobi, ali i struka. Nadam se da će čitatelji naučiti nešto novo, korisno i zabavno, a ako se, kao i ja, zaljube u elektroniku, cilj ovog projekta bit će ispunjen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.