Laboratorijski izvor napona u kitu

U početku bavljenja elektronikom najveći mi je problem bio napajati izrađene sklopove. Laboratorijski podesivi izvori napajanja bili su mi preskupi i samim time nedostupni. Razni napajači od drugih uređaja (bežičnih telefona, routera, mobitela i sl.) nisu bili praktični i svaki je imao drugačiji konektor, a često i polaritet. Također, morao sam paziti da su odgovarajućeg napona, a ponekad ne bih ni uspio pronaći onakav kakav bi mi trebao.

Stoga ovaj mjesec predstavljamo laboratorijski izvor napona koji sami možete jednostavno izraditi. Ovaj izvor daje izlazni napon u rasponu od 0 do 30V, te ima ograničenje struje od 2mA do 3A. Po tehnologiji izrade, ovo je linearni naponski izvor, što znači da se razlika između ulaznog i izlaznog napona troši na izlaznom tranzistoru i zagrijava ga. Iako to i nije najekonomičnije rješenje, odlika ovakvog tipa regulatora je nizak šum izlaznog napona i jednostavan dizajn sklopa.

Tehnički podaci:
Ulazni napon: 24V izmjenično
Ulazna struja: do 3A
Izlazni napon: 0 do 30V podesivo
Izlazna struja: 2mA - 3A podesivo
Valovitost izlaznog napona: 0.01%

Prije nego ćete ga moći koristiti, laboratorijski izvor napona je potrebno sastaviti. Dolazi kao kit kompet, sa izrađenom tiskanom pločicom i svim potrebnim komponentama. Za izradu vam je potrebna lemilica, pribor za lemljenje i malo osnovnog alata. Ovaj sklop za rad zahtjeva izmjenični napon od 24V, te će vam trebati i transformator koji će mrežni napon (230V) smanjiti na 24V. Kako je izlazne tranzistore potrebno hladiti, još će vam trebati i hladnjak za njih. Za to možete iskoristiti stari hladnjak od procesora računala.

Laboratorijski izvor napona u kitu

Prilikom lemljenja, najprije zalemite pasivne komponente počevši od najmanjih. Ovdje su to otpornici. Zatim možete zalemiti diode i integrirane krugove, a izlazne tranzistore i ulazni elektrolitski kondenzator (budući da je najveća komponenta) ostavite za kraj. Kod ugradnje komponenti, dobro pazite na njihovu vrijednost i polaritet. Nepravilno ugrađene komponente mogu dovesti do oštećenja i uništenja cijelog sklopa. Kad ste zalemili sve komponente, još jednom dobro provjerite je li svaka komponenta na svom mjestu, je li dobro ugrađena (obratite pažnju na polaritet) te jeste li kontakte dobro zalemili, ali i pregledajte pločicu da nema slučajno napravljenih kratkih spojeva između dva lemna mjesta. Sada možete pričvrstiti hladnjak na izlazne tranzistore. Između hladnjaka i tranzistora potreno je postaviti izolaciju od tinjca (liskuna) kako biste hladnjak galvanski odvojili od tranzistora ali i poboljšali prijenos topline sa tranzistora.

Ako ste se uvjerili da je sve dobro spojeno, priključite transformator na ulazne stezaljke i priljučite napajanje. Desni potenciometar (označen slovom V) okrenite do kraja udesno, te na izlazne stezaljke priključite multimetar. Potenciometrom RV1 namjestite izlazni napon na 0V. Prilikom podešavanja izlaznog napona može se desiti da on ode u minus. Zbog toga je preporučljivo koristiti digitalni multimetar. Detaljnije upute, kao i električnu shemu potrežite na ovoj poveznici.

Potenciometrom označenim slovom A namještate strujni limit, odnosno najveću struju koju će izvor dati. Drugim potenciometrom, označenim slovom V regulirate vrijednost izlaznog napona.

Cijena ovog laboratorijskog izvora napajanja u kitu je oko 75 kn, a možete ga naručiti ovdje.

Naruči laboratorijski izvor napona u kitu

 

O Ivan Matačić

Urednik sam portala Petvolta.com. Profesionalno se bavim računalima i IT opremom općenito, a elektronika mi je hobi, ali i struka. Nadam se da će čitatelji naučiti nešto novo, korisno i zabavno, a ako se, kao i ja, zaljube u elektroniku, cilj ovog projekta bit će ispunjen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.