Kako koristiti ATX napajanje

Napajanje od računala, odnosno ATX napajanje je zasigurno jedina komponenta koju praktički bez ikakvih izmjena možemo koristiti u našoj radionici kao laboratorijski izvor napajanja. Iako su naponi fiksni i nepromjenjivi, vrlo često su nam dovoljni za naše hobi projekte.

Zašto baš ATX napajanje?

ATX napajanje ima istosmjerne napone koji nam najčešće trebaju u projektima koje radimo, a to su +12V, +5V i +3.3V. Također ima i -12V, a starije verzije i -5V koji su nam potrebni za napajanje sklopova koji traže simetrično napajanje kao npr. operacijska ili audio pojačala. Samo napajanje ima ugrađenu zaštitu od preopterećenja i kratkog spoja, naponi su filtrirani, a na +5V i +12V može dati i nekoliko desetaka ampera struje, a nije zanemarivo niti da su takva napajanje jeftina, lako dostupna, imaju ugrađeno hlađenje i tvornički su ugrađena u kućište.

Što su ATX, ATX12V 1.x i ATX12v 2.x standardi

ATX standard napajanja (ali i matičnih ploča i posljedično tome kućišta) uveo je Intel 1995. godine kao zamjenu dotadašnjem AT standardu. Novi standard podrazumijeva 20-pinski ATX power konektor koji se spaja na matičnu ploču. Konektori za Floppy uređaj i periferiju (CD-ROM, tvrdi disk) su ostali isti kao i kod AT napajanja. Uveden je i 6-pinski auxiliary konektor sa +5V i +3.3V naponima za dodatno napajanje procesora. Iako je ovaj konektor fizički identičan kao kod AT napajanja, nije kompatibilan s njim.

ATX12V 1.0 standard se pojavio sa Pentium 4 generacijom procesora 2000. godine. Dodan je 4-pinski 12V ATX power konektor koji se ponekad naziva i P4 konektor. 12V linija je pojačana i mogla je dati više struje. Od 2002. i ATX12V1.2 standarda -5V napon više nije bio potreban te je uskoro izbačen. Naime, -5V se koristio kod ISA sabirnice, a ona je zamijenjena PCI sabirnicom.

ATX12V 2.0 standard dolazi 2003. godine. Kako računala postaju sve jača i troše sve više struje, ovaj standard propisuje dvije linije 12V napona. Jednu za procesor preko 4-pinskog 12V ATX konektora, a drugu za sve ostalo. ATX konektor postaje 24-pinski i sadrži dodatne +3.3V, +5V i +12V napone, a izbacuje se auxiliary konektor. Po prvi puta, napajanja su morala imati i Serial ATA konektor. Napajanja ovog standarda zadržala su se na tržištu sve do danas. Iako nova napajanja najčešće nose oznaku 2.3 ili 2.31, ona su kompatibilna sa ovdje opisanim 2.0 standardom, a noviji standardi se odnose na iskoristivost od minimalno 80% (2.3) i zahtjeve za manjim šumom (2.31).

Neka napajanja imaju 8-pinski ATX power konektor (ponekad nazvan i EPS12V) koji se sastoji od dva 4-pinska konektora međusobno spojena. Služe za napajanje novijih procesora koji imaju više jezgri. Kako se konektor može razdvojiti, napajanje je moguće spojiti i na starije matične ploče sa 4-pinskim konektorom. Od 2004. godine napajanja imaju i 6 ili 8-pinski PCI Express konektor koji služi napajanju novijih grafičkih kartica. Izgled konektora i raspored pinova možete vidjeti na sljedećoj slici.

psu09

Opis pinova

OZNAKA OPIS BOJA VODIČA
+3.3V +3.3V napon narančasta
+5V +5V napon crvena
+12V +12V napon žuta
GND masa, zajednična za sve napone crna
-12V -12V napon plava
-5V -5V napon (na ATX 2.0 i novijim ga nema) bijela
Power good Ponekad se označava i sa PWR_OK. Napon na ovom pinu je +5V kad su +3.3V i +5V naponi u granicama tolerancije, odnosno 0V kad nisu ili napajanje ne radi siva
+5V standby +5V napon i kad je napajanje ugašeno ljubičasta
Power on Označava se i sa PS_ON. Kad je ovaj pin kratko spojen prema masi (GND), napajanje će se upaliti. Odspajanjem, napajanje se gasi. zelena

Oznake napajanja

Na donjoj slici možete vidjeti tipičnu oznaku sa ATX napajanja. AC input označava da se napajanje može priključiti na napon mreže od 100 do 240V, dakle u cijelome svijetu. No nama je važniji DC output dio tablice. Oznaka u najdonjem retku (850 Watts) označava da napajanje može dati maksimalno 850W snage, sveukupno na svim naponskim linijama. Redak iznad označava da na +3.3V i +5V naponima može dati najviše 150W, na +12V naponima 840W (zbrojeno +12V1 i +12V2 linije), na -12V 9.6W i na +5Vsb 15W. Zbrojeno to iznosi 1014.6W što je znatno više od 850W. To znači da iako napajanje na pojedinim naponima može dati navedene snage, ukupno može dati najviše 850W. Primjerice, ako +12V linije opteretimo s maksimalnih 840W, sve druge napone možemo opteretiti s najviše 10W. Za veliku većinu hobi projekata dovoljno će biti i najslabije napajanje koje imate. Novih napajanja slabijih od 400W često i nema u ponudi, a ako imate neko polovno 150W je i više nego dovoljno.

ATX napajanje oznaka

Kako upaliti ATX napajanje

Na ATX power konektoru (na slici ispod) potrebno je kratko spojiti zelenu (PS_ON) i bilo koju crnu žicu (COM) i napajanje će se upaliti. Naravno, provjerite prije toga je li napajanje uključeno u struju i ako sa stražnje strane ima prekidač, upalite ga, odnosno prebacite na 1. Neka napajanja se neće upaliti bez opterećenja, no i ona koja se upale nije dobro dulje vrijeme koristiti bez opterećenja. Ako je vašem napajanju potrebno opterećenje da bi se upalilo, možete spojiti neko malo trošilo, npr. 12V žaruljicu od auta, ventilator i sl. no preporučam da spojite otpornik vrijednosti 10 ohma, snage 5W ili 10W između crvene žice (5V) i crne (COM) koji će imati ulogu trošila. Važno je da otpornik ima snagu barem 5W jer će se na njemu disipirati 2.5W snage. Neka napajanja imaju vodiče drugačijih boja od uobičajenih. U tom slučaju kratko spojite pinove 15 i 16 ako se radi o 24-pinskom konektoru, odnosno 13 i 14 ako se radi o 20-pinskom konektoru. Pinovi se označavaju brojevima kao na donjoj slici, a konektor gledate tako da stranu sa kontaktima okrenete prema sebi, a kukica koja drži konektor za matičnu ploču neka vam bude s desne strane.

ATX napajanje

Nekoliko napomena

"Molex" je ustaljen naziv za 4-pinski konektor za IDE tvrde diskove i CD-ROM uređaje. To ustvari i nije potpuno točno, jer u specifikaciji ATX napajanja Intel taj konektor naziva "pheripheral power connetor". Molex je tvrtka koja je proizvela taj konektor i njegova oznaka je Molex 8981-04P. ATX power konektor nosi oznaku Molex 44476-1112.

Iako napajanje može dati i nekoliko desetaka ampera struje, nikada nemojte svu struju vući iz jednog jedinog pina na konektoru. Razlog je sljedeći: Debljina žice u vodičima je AWG 18, a kod jačih napajanja AWG 16. Prva može podnijeti najviše 2.3A struje, a druga 3.7A. Stoga rasporedite trošila ili koristite više vodiča paralelno.

Više podataka o ATX standardu možete pronaći u ovom PDF-u.

O Ivan Matačić

Urednik sam portala Petvolta.com. Profesionalno se bavim računalima i IT opremom općenito, a elektronika mi je hobi, ali i struka. Nadam se da će čitatelji naučiti nešto novo, korisno i zabavno, a ako se, kao i ja, zaljube u elektroniku, cilj ovog projekta bit će ispunjen.

2 komentara

 1. Željko Fišić

  Zanima me da li postoji mogućnost regulacije napona, naravno, uz preinake. Na nekim forumima je ta
  tema obrađivana s više ili manje uspjeha.

  Lp.
  Fišić

  • Postoji i mogućnost regulacije napona uz relativno jednostavne preinake. No zbog sitnih razlika u dizajnu svakog pojedinog napajanja, upute nisu baš 100% univerzalne. U jednom od sljedećih članaka ću se i tom temom pozabaviti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.