Regulator design

Regulator design

Linearni regulator napona je elektroničaru dobro poznata komponenta. Jednostavan je za korištenje, a ima ugrađenu prekostrujnu i temperaturnu zaštitu te malu valovitost izlaznog napona. U osnovnoj aplikaciji, za korištenje fiksnih naponskih regulatora dovoljna su dva kondenzatora, a kod reguliranih još i jedan otpornik za namještanje izlaznog napona. Ipak, otpornik (ili otpornike, ovisno o načinu spajanja) je potrebno proračunati, a tu nam može pomoći Regulator design.

Regulator design

Regulator design je Windows aplikacija veličine samo 117kB i za korištenje ne zahtjeva instalaciju; dovoljno je pokrenuti .exe datoteku. Nudi proračun linearnih naponskih regulatora sa regulatorima LM317 kao naponski i strujni izvor, L200, M5237 i 78xx također kao naponski i strujni izvor, zatim za TL431 referentni naponski izvor, te naponski izvor sa LM317 i TL431. Uz svaki regulator prikazana je shema spajanja i vrijednosti komponenti. U većini proračuna dovoljno je upisati željeni izlazni napon ili struju i kliknuti tipku Calculate.

Iako će vam Regulator design uštediti dosta vremena na proračune, ima i nekoliko nedostataka. Nije moguće izračunati disipaciju topline na regulatorima, što je vrlo bitno za proračun hladnjaka, budući da se razlika ulaznog i izlaznog napona pretvara u toplinu. Za neke regulatore nisu postavljene granične vrijednosti, što će dati netočan proračun, ako upisujete vrijednosti izvan podruja rada regulatora.

Regulator design je besplatan, a možete ga preuzeti ovdje.

O Ivan Matačić

Urednik sam portala Petvolta.com. Profesionalno se bavim računalima i IT opremom općenito, a elektronika mi je hobi, ali i struka. Nadam se da će čitatelji naučiti nešto novo, korisno i zabavno, a ako se, kao i ja, zaljube u elektroniku, cilj ovog projekta bit će ispunjen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.