MC34063 Universal Calculator

Dizajnirate li prekidačke (SMPS) regulatore, zasigurno vam je poznat regulator MC34063. Dizajniran je za izradu prekidačkih regulatora sa minimalnim brojem vanjskim komponenti. Ipak, za izradu je potrebno proračunati komponente, a tu će vam uvelike pomoći MC34063 Universal Calculator.

MC34063 Universal Calculator je besplatan utility za Windows operativni sustav koji vam pomaže proračunati vrijednosti komponenti za prekidački regulator MC34063. Pomoću njega možete proračunati step-up, step-down, step-up-down i inverter regulatore.

Po otvaranju aplikacije dočekat će vas sljedeći prozor koji već sadrži predefinirane podatke za step-up regulator 5V na 12V.

MC34063

S lijeve strane nalaze se polja za unos parametara dok je izračun prikazan na desnoj strani. Ispod njega je električna shema koja će se otvoriti u većem prozoru ako kliknete na nju. Za najosnovniji izračun potreno je odabrati raspon ulaznog napona, željeni izlazni napon i željenu izlaznu struju. Osim toga, možete podesiti frekvenciju osciliranja, maksimalnu valovitost izlaznog napona, odabrati jednu od ponuđenih ispravljačkih dioda (ili unijeti neku drugu vrijednost) i odabrati toleranciju otpornika i kondenzatora. Aplikacija sama odlučuje koji dizajn regulatora će prikazati, što ovisi o postavljenim ulaznim i izlaznim naponima.

MC34063 Universal Calculator je besplatan, a možete ga preuzeti ovdje.

O Ivan Matačić

Urednik sam portala Petvolta.com. Profesionalno se bavim računalima i IT opremom općenito, a elektronika mi je hobi, ali i struka. Nadam se da će čitatelji naučiti nešto novo, korisno i zabavno, a ako se, kao i ja, zaljube u elektroniku, cilj ovog projekta bit će ispunjen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.