ElectroDroid - maleni podsjetnik

ElectroDroid je besplatna i jednostavna aplikacija za Android i Windows Phone. Sadrži pozamašnu kolekciju podsjetnika i izračuna s područja elektronike, te pin-out-a za nekoliko desetaka konektora i sučelja. Aplikacija je prevedena i na hrvatski jezik, no prijevod je pun pravopisnih grešaka.

Sučelje je jednostavno, a sastoji se od tri kartice s podacima: Kalkulatori, Pin-outs i Izvori, dok četvrta kartica služi za dodavanje pluginova. Kartica kalkulatori nudi nekoliko često potrebnih izračuna, poput vrijednosti otpora i induktiviteta temeljem boja prstenova, Ohmov zakon, kalkulator za operacijska pojačala (neinvertirajuće, invertirajuće i diferencijalno pojačalo), LED diodu, naponski regulator LM317 i timer 555. Ovdje je i kalkulator snage za istosmjerne i izmjenične sustave, kalkulator pada napona na vodičima, te potrebne širine voda tiskane pločice, te meni osobno vrlo zanimljiv kalkulator disipacije snage koji je vrlo koristan kod proračuna hladila.

electrodroid

Druga kartica, Pin-outs, sadrži raspored pinova za mnoge računalne konetore (USB, LPT, HDMI, DVI, VGA...), Arduino Uno R3 i automobilski OBD-II konektor.

Kartica Izvori sadrži mnogo korisnih referenci, poput tablice AWG i SWG debljine vodiča, specifikacije USB porta, veličine SMD kućišta, tablicu integriranih krugova serije 7400, osnovne sheme spajanja naponskih regulatora serije 78xx, ASCII tablicu... Nudi i pristup ChipDB tražilici.

Za 2.99$ možete kupiti Pro verziju aplikacije koja ima nešto više Pin-outa (između ostalog za Raspberry Pi), RMS konverter, tablicu konverzije za PT100 termoprobu i mogućnost dodavanja vlastitih vrijednosti u kalkulatore za LED i LM317.

ElectroDroid za Android:

electrodoid android

ElectroDroid za Windows Phone:

electrodoid windows phone

O Ivan Matačić

Urednik sam portala Petvolta.com. Profesionalno se bavim računalima i IT opremom općenito, a elektronika mi je hobi, ali i struka. Nadam se da će čitatelji naučiti nešto novo, korisno i zabavno, a ako se, kao i ja, zaljube u elektroniku, cilj ovog projekta bit će ispunjen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.